Professionele mantelzorg zodat individuele behoeften weer voorop komen te staan

 

Initiatief tot oprichting

BeBuddy is opgericht na aanleiding van aangrijpende, persoonlijke ervaringen met mantelzorg. Ik zal mijzelf kort voorstellen, mijn naam is Carlijn Degger, ik kom uit Ootmarsum (Twente) en ik studeer gezondheidswetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik hoop in juli 2018 mijn bachelor diploma te behalen. Deze studie is volledig gericht op de beleid en management kant van de zorg. Zonder praktijkervaring vind ik echter niet dat mijn opleiding compleet is. Luisteren naar de mensen op de werkvloer is namelijk erg belangrijk. Om die reden ben ik mij tijdens mijn eerste jaar van deze studie gaan richten op een bijbaan in de zorg.

Toen ik vervolgens de vraag kreeg of ik een mantelzorger in de thuisomgeving zou willen ondersteunen was mijn keuze binnen vijf minuten gemaakt, ja dat wil ik. Nog geen twee weken later zat ik bij het betreffende koppel thuis. Ik heb deze mantelzorger één á twee keer per week ondersteund, gedurende vijf maanden. De mantelzorger kreeg zo vrije tijd, waardoor de cliënt thuis kon blijven wonen. Mijn werkzaamheden bestonden uit het ondersteunen bij de maaltijden, gezelschap bieden, wandelen en de thuiszorg ondersteunen met het in- en uit bed halen. Daarnaast voerde ik kleine huishoudelijke klusjes uit zoals de was opvouwen. Daarbij was ook het bieden van een luisterend oor voor de mantelzorger een hele waardevolle aanvulling op mijn werkzaamheden, zowel voor de mantelzorger als voor mij. Dat maakte dat ik mijn professionele blik nog meer kon verbreden en verdiepen. Ik wist hierdoor precies wat de individuele zorgwens voor zowel mantelzorger als cliënt was.

Deze situatie heeft ontzettend veel indruk op mij gemaakt, dat heeft een paar redenen. Allereerst omdat ik  onvoorwaardelijke liefde heb gezien tussen man en vrouw, hoe uitzichtloos een situatie ook kan zijn. Daarbij zijn doorzettingsvermogen en moed blijven houden ook zeker woorden die bij deze situatie pasten. Ook heb ik veel geleerd van de gesprekken met de thuiszorg en de mantelzorger. Ik heb beide kanten van de situatie erg duidelijk gezien, zowel het emotionele aspect als het medische aspect. Daarnaast heb ik in deze situatie palliatieve zorg/ ondersteuning mogen verlenen, dit was volledig nieuw voor mij en daarom heel leerzaam maar soms ook zeker heel heftig op emotioneel gebied.

Helaas heeft deze ondersteuning maar vijf maanden mogen duren, in verband met het overlijden van de cliënt. Deze situatie heeft mij zo geraakt en zoveel input gegeven om hiermee door te gaan dat ik ontzettend graag professionele mantelzorg op grotere schaal wil gaan aanbieden. Het bemiddelingsbureau 'BeBuddy' regelt de ondersteuning voor de familie/cliënt met behulp van een 'buddy'.

Lieve groet,

Carlijn Degger


E-mail